Wednesday, 15 August 2012

6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil


6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil


Ehem. Artikel ni kami kira panas sikit kepada yang terasa tetapi ada kebenarannya. Haritu kami dah kongsi tentang amalan terbalik masyarakat Melayu masa kini dan sekarang ni, tentang trend Ramadhan masyarakat Melayu yang ganjil pula. Kiranya, mereka buat ni pada bulan Ramadhan je, bulan bulan lain tak buat. Apa apa pun sama samalah kita ambil iktibar.

Masyarakat Melayu

6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil - Terbakor

Trend ganjil masyarakat Melayu pada bulan Ramadhan

Tiap2 kali bulan Ramadhan ni..akan bermula la bermacam trend. Trend-trend ni HANYA akan muncul di bulan Ramadhan.Kenapa? Aku tak tau. Susah nak explain tabiat orang Melayu…
1. Trend Wanita Bertudung Sebulan Sekali
Ni lah antara trend yang kelako. Masuk aje bulan puasa, dengan tiba-tiba, yang tak bertudung, pakai selendang. Yang free hair tiba-tiba pakai tudung. Tapi habis aje bulan Ramadhan…selendang simpan balik dalam almari. Tak basuh. Boleh pakai terus tahun depan punya Ramadhan.
Mungkin explanation kenapa benda tu terjadi kita boleh nampak kat masjid. Ada perasan, kalau kau pegi masjid, mesti ada signboard bergambar “Ini Zon Menutup Aurat.” Kalau signboard tu untuk orang bukan Islam..tak apa. Tapi masalahnya gambarajah dekat sign tu..gambar perempuan berbaju kurung tak bertudung dengan logo pangkah besar2. Apa kebenda?
2. Trend Berhenti Buat Maksiat Untuk Sebulan
 Ada orang macam ni dan orang macam ni wujud. Daripada bulan Syawal sampai bulan Syaaban, dia pegi disko. Tapi bila tiba aje Ramadhan, dia tak nak pegi disko. Kalau sebelum tu kerja dia nak dating sambil ringan2 dengan awek, Ramadhan aje dia stop. Dengar aje takbir Raya…habis solat pagi Raya..call awek, ajak ringan2. “Ayang..dah 1 Syawal. Kita boleh ringan2 balik tanpa rasa bersalah!”
3. Trend Berbelanja di Luar Kemampuan Ketika Ramadhan
Selama ni aku ingat isteri menarik muka masam sebab sofa kat rumah tak diganti baru atau langsir tak update design latest hanya berlaku dalam drama. Tapi bila benda tu dah terjadi dekat kawan aku dan dia terpaksa save duit kaw2 sebab tak nak isteri dia masam, itu menunjukkan walaupun tagline Ramadhan adalah bulan rahmat..lebih ramai yang assume time Ramadhan adalah time untuk jadi lahanat
4. Trend Artis dan Selebriti Beramal
Banyak orang buat jamuan anak yatim time ni. Tapi yang peliknya, antara bulan Syawal ke bulan Syaaban, kenapa tak ramai yang nak meraikan anak yatim time tu? Adakah sebab Ramadhan adalah satu2 nya bulan di mana kalau kau perlu push diri kau untuk buat kebaikan? Atau anak2 yatim hanya memerlukan kebahagiaan di bulan Ramadhan? Atau mungkin…kalau buat bulan lain, promosi diri kurang?
5. Trend Televisyen Semua Tiba-Tiba Bertukar Jadi “Separa Alim”
Kau bukak TV pada bulan Ramadhan, dengan tiba-tiba magically..semua rancangan penuh dengan unsur2 Islamik dan nilai pengajaran. Drama pun penuh dengan kisah teladan yang menggunakan agama sebagai dasar. Dengan tiba-tiba wajah2 bersongkok, berkopiah, bertudung labuh memenuhi kaca TV. Wajah2 seksi dan gedik jadi berkurangan. Ceramah banyak, perbincangan agama banyak, bacaan ayat2 pun banyak.
Dan fenomena ini akan berterusan..sehinggalah sampai seminggu lepas Syawal. Dan slowly, imej2 itu akan digantikan dengan visual biasa…
6. Trend Majalah Hiburan Pun Jadi Alim Sebab Ada Edisi Ramadhan
….daripada bertukarnya media televisyen menjadi separa alim…perubahan itu juga akan jatuh sedikit kepada media cetak yang kerjanya 24 jam mensensasikan berita2 hiburan. Cover depan Pancaindera ada gadis bertudung, URTV ada sekumpulan lelaki dan perempuan pakai baju raya…even majalah haram mughallazah iaitu Mangga pun letak gambar perempuan berbaju kurung dekat cover dia siap keluarkan cerita pasal pengalaman artis berpuasa… 
Sumber : Cursing Malay dan Blog Terbakor

0 comments:

Wednesday, 15 August 2012

6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil


6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil


Ehem. Artikel ni kami kira panas sikit kepada yang terasa tetapi ada kebenarannya. Haritu kami dah kongsi tentang amalan terbalik masyarakat Melayu masa kini dan sekarang ni, tentang trend Ramadhan masyarakat Melayu yang ganjil pula. Kiranya, mereka buat ni pada bulan Ramadhan je, bulan bulan lain tak buat. Apa apa pun sama samalah kita ambil iktibar.

Masyarakat Melayu

6 Trend Ramadhan Masyarakat Melayu Yang Ganjil - Terbakor

Trend ganjil masyarakat Melayu pada bulan Ramadhan

Tiap2 kali bulan Ramadhan ni..akan bermula la bermacam trend. Trend-trend ni HANYA akan muncul di bulan Ramadhan.Kenapa? Aku tak tau. Susah nak explain tabiat orang Melayu…
1. Trend Wanita Bertudung Sebulan Sekali
Ni lah antara trend yang kelako. Masuk aje bulan puasa, dengan tiba-tiba, yang tak bertudung, pakai selendang. Yang free hair tiba-tiba pakai tudung. Tapi habis aje bulan Ramadhan…selendang simpan balik dalam almari. Tak basuh. Boleh pakai terus tahun depan punya Ramadhan.
Mungkin explanation kenapa benda tu terjadi kita boleh nampak kat masjid. Ada perasan, kalau kau pegi masjid, mesti ada signboard bergambar “Ini Zon Menutup Aurat.” Kalau signboard tu untuk orang bukan Islam..tak apa. Tapi masalahnya gambarajah dekat sign tu..gambar perempuan berbaju kurung tak bertudung dengan logo pangkah besar2. Apa kebenda?
2. Trend Berhenti Buat Maksiat Untuk Sebulan
 Ada orang macam ni dan orang macam ni wujud. Daripada bulan Syawal sampai bulan Syaaban, dia pegi disko. Tapi bila tiba aje Ramadhan, dia tak nak pegi disko. Kalau sebelum tu kerja dia nak dating sambil ringan2 dengan awek, Ramadhan aje dia stop. Dengar aje takbir Raya…habis solat pagi Raya..call awek, ajak ringan2. “Ayang..dah 1 Syawal. Kita boleh ringan2 balik tanpa rasa bersalah!”
3. Trend Berbelanja di Luar Kemampuan Ketika Ramadhan
Selama ni aku ingat isteri menarik muka masam sebab sofa kat rumah tak diganti baru atau langsir tak update design latest hanya berlaku dalam drama. Tapi bila benda tu dah terjadi dekat kawan aku dan dia terpaksa save duit kaw2 sebab tak nak isteri dia masam, itu menunjukkan walaupun tagline Ramadhan adalah bulan rahmat..lebih ramai yang assume time Ramadhan adalah time untuk jadi lahanat
4. Trend Artis dan Selebriti Beramal
Banyak orang buat jamuan anak yatim time ni. Tapi yang peliknya, antara bulan Syawal ke bulan Syaaban, kenapa tak ramai yang nak meraikan anak yatim time tu? Adakah sebab Ramadhan adalah satu2 nya bulan di mana kalau kau perlu push diri kau untuk buat kebaikan? Atau anak2 yatim hanya memerlukan kebahagiaan di bulan Ramadhan? Atau mungkin…kalau buat bulan lain, promosi diri kurang?
5. Trend Televisyen Semua Tiba-Tiba Bertukar Jadi “Separa Alim”
Kau bukak TV pada bulan Ramadhan, dengan tiba-tiba magically..semua rancangan penuh dengan unsur2 Islamik dan nilai pengajaran. Drama pun penuh dengan kisah teladan yang menggunakan agama sebagai dasar. Dengan tiba-tiba wajah2 bersongkok, berkopiah, bertudung labuh memenuhi kaca TV. Wajah2 seksi dan gedik jadi berkurangan. Ceramah banyak, perbincangan agama banyak, bacaan ayat2 pun banyak.
Dan fenomena ini akan berterusan..sehinggalah sampai seminggu lepas Syawal. Dan slowly, imej2 itu akan digantikan dengan visual biasa…
6. Trend Majalah Hiburan Pun Jadi Alim Sebab Ada Edisi Ramadhan
….daripada bertukarnya media televisyen menjadi separa alim…perubahan itu juga akan jatuh sedikit kepada media cetak yang kerjanya 24 jam mensensasikan berita2 hiburan. Cover depan Pancaindera ada gadis bertudung, URTV ada sekumpulan lelaki dan perempuan pakai baju raya…even majalah haram mughallazah iaitu Mangga pun letak gambar perempuan berbaju kurung dekat cover dia siap keluarkan cerita pasal pengalaman artis berpuasa… 
Sumber : Cursing Malay dan Blog Terbakor

0 comments: